EN
نقشه سایت
پست الکترونیک
۱۳۹۷ شنبه ۲۹ دي
1396/02/19 شيريني هايي كه چاق نمي كند
شيريني هايي كه چاق نمي كند

ايزو مالت و شيره خرما بهترين جايگزين براي شكر در كيك و شيريني

شكر نقش بسزايي در توليد كالري در بدن و همچنين افزايش سطح گلوكز خون كه موجب تحريك ترشح انسولين در خون مي‌شود ايفا مي‌كند. معمولا كالري بالاي بسياري از مواد‌غذايي به خصوص انواع كيك‌ها به دليل مقادير بالاي آرد، روغن و شكر است. ايزومالت و شيره خرما از جمله شيرين كننده‌هاي طبيعي مي‌باشند كه مي‌توان به عنوان جايگزين شكر استفاده نمود.

مضرات شكر و لزوم استفاده از جايگزين‌هاي ساكارز

با اﻓﺰاﻳــﺶ روزاﻓـﺰون ﺑﻴﻤﺎرﻳ‌‌‌‌‌‌‌‌‌ﻬﺎى مختلف ﻧﺎﺷﻰ از افزايش وزن، در سال‌هاي اخير ﺗﻮﻟﻴﺪ محصولات رژيمي از اهميت زﻳﺎدى ﺑﺮﺧﻮردار ﺷﺪه اﺳﺖ. اﺻﻮﻻ محصولات رژيمي آن دﺳـﺘﻪ محصولاتند ﮐﻪ ﮐﺎﻟﺮى كمتري ايجاد ﮐﺮده و در نتيجه ﺿﺮر كمتري ﺑﺮاى ﻣﺼﺮف ﮐﻨﻨﺪه ﺑﺪﻧﺒﺎل ﻣﻰآورﻧﺪ. ﻋﻮاﻣﻞ اﻧﺮژىزا در محصولاتي نظير كيك، كلوچه و ... ﻋﻤﺪﺗﺎ ﺷﺎﻣﻞ كربوهيدرات‌ها وﭼﺮﺑﻴـ‌ـ‌‌‌‌ﻬ‌ﺎ ﻣﻰﺑﺎﺷﻨﺪ. ﺷﮑﺮ ﺑﻌﻨﻮان ﻋﻤﺪهﺗﺮﻳﻦ ﻣﻨﺒﻊ كربوهيدرات در اﻳﻦ محصولات ﻣـﻮرد ﺗﻮﺟـﻪ مي‌باشد. اﺳﺎس تهيه محصولات رژيمي ﮐﻢكردن ﻳﺎ ﺣﺬف ﻋﻮاﻣﻞ اﻧــﺮژى‌زا و ﺟﺎﻳﮕﺰﻳني ﻋﻮاﻣﻞ غيراﻧﺮژى‌زا ﻳﺎ ﮐﻢ اﻧــﺮژى به‌جاي اﻳﻦ ﮔﻮﻧﻪ ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﻰﺑﺎﺷﺪ. جهت جايگزيني ﺷﮑﺮ، از شيرين ﮐﻨﻨﺪه‌هـﺎى طبيعي نظير شيره خرما يا انگور و يا شيرين كننده ﮐـﻢ ﮐـﺎﻟﺮى ﻣﺜـﻞ ايزومالت ﻳﺎ شيرين ﮐﻨﻨﺪه‌هاى ﻣﺼﻨﻮﻋﻰاستفاده مي‌شود.

ايزومالت چيست؟

ايزومالت پودر و يا گرانول شيرين كننده داراي نقش‌هاي فراواني ازقبيل جايگزين شكر، حجم دهنده، بافت دهنده، پايداركننده وپر كننده در قرص‌ها و داروها و جايگزين شكر در انواع شربت خوراكي و دارويي است كه از شكر مشتق شده وعلي‌رغم اينكه قدرت شيرين كنندگي آن نصف ساكارز است، ولي از نظرطعم و مزه كاملا مشابه شكر مي‌باشد. از برتري‌هاي ايزومالت نسبت به برخي شيرين كننده‌هاي مصنوعي و حتي طبيعي ديگر، كالري پايين آن (تقريبا نصف شكر) است. يعني هر گرم از اين شيرين كننده، فقط 2 كيلوكالري انرژي دارد بنابراين مي توان ادعا كرد ميزان تاثير بر افزايش وزن توسط ايزومالت از شكر و قندها كمتر است. ضمنا اين شيرين كننده طبيعي، جزو خوراكي هايي با نمايه گلايسمي (شاخص افزايش قند خون) پايين بوده و مصرف متعادل محصولات توليد شده با آن، سطح گلوكز ومتعاقبا ترشح انسولين خون را ناگهاني بالا نمي‌برد ومشكلات چنداني براي بيماران مبتلا به ديابت ايجاد نمي‌كند. بد نيست بدانيد شاخص قندي گلوكز 103، ساكارز 65، عسل 61، فروكتوز 15 و ايزومالت 9 است. درنتيجه ايزومالت برتري چشمگيري از نظر پايين بودن شاخص قندي نسبت به  سايرشيرين كننده‌ها دارد.

شيره (شربت) خرما

شيره خرما عبارت است از مايع غليظ داراي بريكس حداقل 68 كه در نتيجه استخراج كليه مواد محلول موجود در خرما از طريق عمليات مختلف بدست مي‏آيد. از شيره خرما مي‌توان براي شيرين كردن و يا به عنوان محافظ (نگهدارنده) در برابر فساد و يا عامل به تعويق انداختن بياتي در صنايع نانوايي و قنادي استفاده كرد. خرما حاوي قندهاي طبيعي است كه به سرعت جذب مي‌شوند همچنين ويتامين‌ها و املاح مورد نياز بدن، نقش خوبي به عنوان افزودني مغذي طبيعي در مواد غذايي خواهد داشت. حدود 700 درصد  خرما كربوهيدرات است كه بيشتر آن‌ها به صورت قند اينورت مي‌باشد. خرما منبع خوبي از مواد معدني مثل آهن، پتاسيم و كلسيم بوده و حاوي مقادير قابل توجهي از آنتي اكسيدان‌ها مي‌باشد كه نقش اساسي در جلوگيري از بيماري‌هاي قلبي، سرطان‌ها و آلزايمر دارند بدليل اينكه گرايش افراد به مصرف مواد‌غذايي حاوي چربي و شكر كمتر شده، لذا توصيه مي‌گردد كه در اين مواد غذايي، شكر و چربي با مواد ديگرمانند خرما جايگزين شود. از شيره خرما مي‌توان در توليد فراورده‌هاي غذايي مختلف مانند آبميوه‌ها، بستني ميوه‌اي، محصولات قنادي، محصولات تخميري و دسرها استفاده كرد.             

 مركز اطلاع رساني غذاِ معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكي

تعداد بازدید: 119
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)
ارسال نظرات
نام  
آدرس پست الکترونیکی شما    
شماره تلفن
توضیحات  
تغییر کد امنیتی  
کد امنیت  
 
خراسان جنوبي- بيرجند- خيابان معلم- ميدان مادر - معاونت غذا و دارو
تلفن: 32395700-056     دورنگار: 31631114-056  كدپستي9717844741 :     E-mail: FDO[@]bums.ac.ir
ورود اعضا
بستن
Powered by DorsaPortal