بخش آنالیز دستگاهی و سم شناسی :

 

انسان در یک محیط شیمیایی زندگی می‌کند و بسیاری از این مواد شیمیایی را تنفس می‌کند،می‌خورد و از راه پوست جذب می‌کند. برآوردها حاکی از آنست که بیش از ۶۰۰۰۰ ماده شیمیایی مورد مصرف عموم بوده و گفته می‌شود در حدود ۵۰۰ ماده شیمیایی جدید در هر سال، وارد بازار می‌گردد. همراه با پیشرفتهای تکنولوژی، آلودگی نیز توسعه یافته است. صنعتی شدن و ایجاد مراکز شهری بزرگ منجر به آلودگی هوا، آلودگی آب و خاک شده است. علل اصلی آلودگی مربوط به تولید و مصرف انرژی مواد شیمیایی، صنعتی و افزایش فعالیت کشاورزی می‌باشد. در این میان علم سم شناسی، با بررسی تاثیرات نامطلوب ایجاد شده در انسان در اثر این آلودگیها و مشخص نمودن ایمنی یا خطر ناشی از آنها، راه را برای فعالیتهای درمانی این آلودگیها باز می‌کند.

 

در این آزمایشگاه با استفاده از تجهیزات پیشرفته از قبیل GC، HPLC, ATOMIC اندازه گیری میزان آلاینده های مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی با دقت و حساسیت بالا ( حد تشخیص ppb و ppm) امکانپذیر می باشد.

 

دستگاه HPLC   (کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا  )

این دستگاه با استفاده از ستونهای مختلف اندازه گیری ترکیبات متعددی را انجام می دهد. مهمترین آزمونهای موجود در این آزمایشگاه عبارتند از: انواع مایکوتوکسین (آفلاتوکسین ها آکراتوکسین، زیرالنون و غیره) اندازه گیری مواد نگهدارنده  از قبیل ناتامایسین،  سوربات و بنزوات و ... ،  آنتی اکسیدان های سنتزی و  شیرین کننده ها ( آسپارتام ، ساخارین)و ...

 

 

دستگاه GC  (کروماتوگرافی گازی )

دستگاه GC یا کروماتوگراف گازی یکی تجهیزات رایج آزمایشگاهی به منظور جداسازی و شناسایی مواد می باشد. این روش اصولا برای آنالیز موادی که در حالت بخار تجزیه نمی شوند مورد استفاده قرار می گیرد. دستگاهGC در مواردی مانند تعیین میزان خلوص یک ماده و جداسازی اجزای مختلف یک ترکیب (با تعیین نسبت اجزا) کاربرد دارد.

با استفاده ازGC  تعیین پروفایل اسیدهای چرب و استرول های گیاهی به منظور تشخیص تقلبات در روغنهاو همچنین تشخیص انواع الکلها و تعیین میزان آنها امکانپذیر می باشد.

 

 

دستگاه atomic absorbtion  )جذب اتمی)

این دستگاه امکان تشخیص فلزات سنگین در مواد اولیه و محصولات آرایشی، بهداشتی، شوینده و مواد غذایی را فراهم نموده است :

 

  •   اندازه گیری فلزات سرب، کادمیم، آرسنیک،مس، قلع،روی  با تکنیک کوره گرافیتی (GFAA)  در مواد غذایی
  •  اندازه گیری فلز آرسنیک  با تکنیک تولید بخار هیدرید (VGAAS) در مواد غذایی
  • اندازه گیری فلزات سنگین مس ، آهن ، روی ، قلع با تکنیک شعله (FAAS) در مواد غذایی
  •