معاونت غذا و دارو
آنچه باید درباره تب مالت بدانید
تب مالت
عامل تب مالت (بروسلوزیس)
نوعی باکتری عفونی است که از حیوان به انسان و بیشتر از طریق شیر، پنیر و سایر
لبنیات غیر پاستوریزه منتقل می شود. به طور نادری باکتری عامل تب مالت می تواند از
طریق هوا یا تماس مستقیم با حیوانات آلوده انتقال یابد.
علائم
علائم تب مالت می تواند هر زمانی از چند روز تا چند ماه پس از
ابتلا به عفونت بروز نماید. علائم و نشانه ها مشابه آنفولانزا بوده و عبارت است
از:
تب- لرز-تعریق- ضعف-
خستگی- درد کمر، مفاصل و عضلات- سردرد
علائم تب مالت می تواند پس از چند هفته تا چند ماه از بین رفته
و مجدداً عود کند. در برخی افراد، تب مالت می تواند مزمن باشد و علائم تا چند سال
حتی پس از درمان پایدار باقی بماند. علائم و نشانه های بلند مدت شامل خستگی، تب،
آرتریت و ورم مهره های ستون فقرات است.
علت
باکتری می تواند از حیوان به انسان به سه
طریق انتقال یابد:
محصولات لبنی غیرپاستوریزه: از طریق شیر، بستنی، کره و پنیر
غیرپاستوریزه و همچنین از طریق گوشت خام یا نیم پز شده حیوانات آلوده.
اسنتشاق: از طریق استنشاق ذرات عفونی
موجود در فضای اصطبل و آغل و آزمایشگاه ( در اثر شکسته شدن محیط کشت ) سرایت پیدا
میکند.
تماس مستقیم: باکتری در خون، مایع منی یا
جفت حیوانات آلوده می تواند از طریق زخم وارد جریان خون شود
معمولاً تب مالت از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود، اما در
موارد نادر زنان از طریق بارداری یا شیردهی می توانند بیماری را به نوزادان خود
منتقل کنند.
مشاغل در معرض خطر
افرادی که با حیوانات کار می کنند یا با خون آلوده تماس دارند،
در معرض خطر بیشتری برای تب مالت قرار دارند، از جمله: دامپزشکان-
کارگران دامداری- گاوچرانان- کارگران کشتارگاهها-
شکارچیان- میکروبیولوژیستها
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
تشخیص تب مالت به ویژه در مراحل اولیه می
تواند مشکل باشد، چرا که علائم آن مشابه بیماری های دیگر از جمله آنفولانزا است.
اگر تب به شدت بالا رفت، درد یا ضعف عضلانی یا سایر عوامل خطر بیماری را داشتید یا
تب شما پایدار بود به پزشک مراجعه نمایید.
آزمایش های تشخیصی
معمولاً پزشک تشخیص تب مالت را با استفاده از نمونه های خون یا
مغز استخوان برای بررسی باکتری بروسلا تأیید می کند و یا با استفاده از آزمایشات
خون آنتی بادی باکتری را بررسی می نماید.
درمان دارویی
درمان با هدف تسکین علائم، پیشگیری از عود بیماری و عوارض انجام
می گیرد. احتمالاً لازم است بیمار برای حداقل 6 هفته آنتی بیوتیک دریافت نماید و
علائم پس از چند ماه از بین می رود. البته ممکن است این بیماری پس از مدتی برگشته
و مزمن شود.
پیشگیری
برای کاهش خطر ابتلا به تب مالت، به این نکات توجه نمایید:
از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه خودداری نمایید- گوشت ها را به
طور کامل طبخ نمایید- در زمان کار با
حیوانات مرده یا بیمار و یا بافت حیوانات و همچنین در زمان کمک به تولد نوزاد
حیوانات از دستکش های پلاستیکی استفاده نمایید- به نکات ایمنی در مکان های پرخطر
دقت نمایید- واکسیناسیون حیوانات اهلی انجام شود.
مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم
معاونت غذا و دارو بیرجند