معاونت غذا و دارو
توصيه هايي جهت پيشگيري از مسموميت با قارچ هاي سمس
توصيه هايي جهت پيشگيري از مسموميت با قارچ هاي سمس

ازمصرف قارچ هاي خودرو خودداري كنيد.
مركزروابط عمومي واطلاع رساني وزارت بهداشت،درمان وآموزش پزشكي طي اطلاعيه اي باعنوان پيشگيري ازمسموميت با قارچ هاي سمي،در زمينه مصرف قارچ هاي خودرو در طبيعت هشدارمجدد داد.
به گزارش وبدا درابتداي اين اطلاعيه آمده « با توجه به گزارش هاي مسموميت
ناشي ازمصرف قارچ هاي خودرو در طبيعت در سال هاي گذشته، يكي از انواع قارچ هاي عامل
مسموميت در كشور ازجنس وگونهAmanita virosa مي باشد كه تا حدودي به
قارچ هاي خوراكي شباهت داشته وحتي مي تواند در كنار آن ها درمحل رويش وجود داشته باشد.
»
همچنين اين اطلاعيه، به بيان نكات حائز اهميت در
پيشگيري و مقابله با مسموميت هاي ناشي ازمصرف قارچ هاي خودرو و سمي به شرح ذيل پرداخته
است:
1- ازمصرف قارچ هاي خودرودرطبيعت،بويژه قارچ هايي كه دركنار تنه درختان (علي الخصوص
درختان خشك شده) مي رويند و يا قارچ هاي جمع آوري شده توسط افراد عادي و يا قارچ هايي
كه به صورت فله اي با منشا نامشخص عرضه مي شوند، خودداري كنيد. تنها قارچ هايي را كه
توسط مراكزمجاز و دربسته بندي هاي داراي مجوزهاي سازمان غذاودارو و وزارت بهداشت، درمان
وپزشكي مي باشند، مصرف نماييد.
2- شناسايي انواع خوراكي قارچ از انواع سمي تنها براساس خصوصيات ظاهري مانند شكل،
رنگ، بو،قوام ومزه مشكل بوده وتوسط متخصصان و كارشناسان مجرب قارچ شناسي و گياه شناسي
امكانپذيراست. بنابراين به توصيه هاي برخي ازافراد درتشخيص انواع سمي ازانواع خوراكي
قارچ به هيچ وجه توجه نكنيد.
3- مصرف قارچ ها توسط پرندگان وسايرجانوران اهلي و وحشي نشان دهنده غيرسمي بودن قارچ
براي انسان نيست.
4- برخي از روش ها ومعيارهاي سنتي مانند: تغيير رنگ قاشق نقره
دراثرتماس با قارچ، يا وجود حشرات دراطراف قارچ ومحل رويش قارچ، معيارعلمي متقن وصحيحي
براي تشخيص عدم سميت قارچ درهمه موارد نيست.
5- هرگزقارچ ها را به صورت خام و به مقدارزياد مصرف نكنيد.
6- برخي ازسموم موجود درقارچ هاي سمي، مقاوم به گرما بوده وفرآيندهاي آماده سازي غذا
مانند: كباب كردن، آبپزكردن، سرخ كردن و يا بخارپزكردن قادر به تخريب كامل مواد سمي
موجود درقارچ نيست.
7- درصورت بروزعلايم ونشانه هاي گوارشي (تهوع،استفراغ واسهال) به صورت تاخيري
(12-4 ساعت پس ازمصرف خوراكي قارچ)، هرچه سريعتر بيمار را به مركز درماني تخصصي سم
شناسي باليني ومسموميت ها منتقل كنيد. درمواردي كه علائم گوارشي بصورت تاخيري (بافاصله
بيش از 6 ساعت ازمصرف قارچ) رخ دهد اين دسته از قارچ ها سميت به مرات ببيشتري دارند
وعلت اصلي نارسايي حاد كبدي ومرگ تعدادي ازهموطنانمان در سال هاي گذشته نيز همين مسئله
بوده است.
8- انتقال سريع بيمار مسموم به يك مركز درماني تخصصي مسموميت ها، امكان درمان موفقيت
آميز را افزايش مي دهد وهرگونه تاخيردراين امرسبب افزايش احتمال شكست درمان وحتي مرگ
بيمارمي شود. بنابراين بامشاهده علايم ونشانه هاي باليني اوليه به ويژه از نوع تاخيري
در فردي با سابقه مصرف خوراكي قارچ، ازهرگونه خوددرماني و درمان علامتي پرهيزنموده
و بيمار را دراسرع وقت به بيمارستان منتقل نماييد.
9-
درصورت امكان، نمونه باقيمانده قارچ مصرف شده توسط
بيمار را براي شناسايي و ارايه به كادرپزشكي، به همراه داشته باشيد.